Als psychodynamisch therapeut werk ik met een selectie van verschillende moderne therapievormen. Eentje daarvan is kunstzinnig counselen. Het zonder woorden verbeelden door gebruik te maken van klei, verf, kleurpotloden en krijt spreekt mij altijd erg aan. Ik ben vaak verrast door de verschillende creaties. Het goede nieuws is dat ervaring met deze middelen helemaal niet nodig is. Iedereen kan het! Het gaat niet om een prestatie, het gaat om verwerking.

Breed inzetbaar
Allerlei thema’s kunnen aan bod komen, zoals bijvoorbeeld het hebben van een negatief zelfbeeld. Het willen krijgen van grotere sociale vaardigheden. Het oplossen van spanningen, stress, burnout, examenvrees, faalangst en onzekerheid. Omgaan met gepest worden, verwerken van trauma’s, eetproblemen, rouwverwerking. Er wordt vaak naar antwoorden gezocht op levensvragen die vanuit het innerlijk komen. Door te werken met het beeldend vermogen in allerlei creatieve vormen, word je bewustzijn over jezelf en je leven vergroot en verdiept. Het gaat steeds om bewustwording en de integratie van verschillende, vaak schijnbaar tegengestelde psychische processen, die uiteindelijk helend blijken te zijn. Uiteraard is er een relatie tussen heling en creativiteit. Praten doe je vanuit een bepaald bewustzijnsniveau.

Nieuwsgierig naar je onderbewuste?
Het grootste deel van je drijfveren ligt in je onderbewustzijn. Met gesprekken kun je daar niet echt bijkomen. Er is dus iets anders nodig waardoor je helderheid krijgt t.a.v. een bepaald probleem. Door in alle rust te werken met creatieve middelen en zoveel mogelijk gebruik te maken van je intuïtie kom je veelal uit op het punt dat gewenst is. Ik maak regelmatig mee dat er verbaasd gereageerd wordt over datgene wat er gemaakt is. Naar aanleiding van een tekening, schilderij, kleiwerkstuk wordt er nabesproken, waarbij heling op diepere niveaus kan plaats vinden. Via de beelden wordt er dus gecommuniceerd met het onbewuste. Mijn opdrachten zijn zeer divers. Gerichte oefeningen en vrije oefeningen wisselen elkaar af.

Eigen verantwoordelijkheid nemen
Robert bijvoorbeeld krijgt van mij de opdracht om zichzelf als tuin te tekenen. Het is lastig voor hem om goed in zijn gevoel te komen en met name om daar ook te blijven. Dagelijks worstelt hij met forse onzekerheidsgevoelens. We doen eerst een ontspanningsoefening en een visualisatie. De voorbereidingstijd maak ik bewust wat langer om hem meer te laten focussen op zijn gevoel. Dit heeft het gewenste effect, want hij werkt rustig en geconcentreerd aan zijn tekening. Robert vindt het belangrijk om zelfvoorzienend te leven, daarom heeft hij thuis o.a. een groentetuin. Op de tekening kan hij die plek echter amper bereiken. In de nabespreking komt hij erachter dat hij zijn grenzen veel meer moet aangeven. Nu worden veel beslissingen op allerlei niveaus door zijn vriendin genomen. Hij houdt veel van haar, maar hij ervaart te weinig vrijheid. Door in de toekomst meer voor zichzelf op te komen neemt hij zijn portie verantwoordelijkheid in zijn relatie en zal zijn onzekerheid steeds minder worden.

Kleur durven bekennen
Dorien zit heel erg vaak in haar hoofd. Ze heeft een problematische relatie met haar jongere zus. Ze kan wel haar emoties laten zien, maar dat wordt al weer snel overgenomen door haar hoofd. Ze probeert moeilijke gevoelens weg te rationaliseren (bewust en onbewust). Mijn opdracht aan haar luidt als volgt: teken met kleurpotlood een leuke, grappige gebeurtenis vanuit je kindertijd. Om haar meer in haar gevoel te laten komen laat ik haar met haar ‘verkeerde’ hand tekenen. Ook geef ik haar als oefening om op een apart vel papier woorden te schrijven, die betrekking hebben op de tekening. Hiervan mag ze een verhaal maken. Dorien vindt de opdracht aanvankelijk helemaal niets en laat dit ook duidelijk merken. Met tegenzin gaat ze aan de slag. Ze heeft duidelijk een gevoel van weerstand. Ik ga niet meteen in op haar verzet en kijk even aan hoe het zich verder ontwikkelt. Er is op een gegeven moment een knop omgegaan bij Dorien, want ze gaat alsnog aan de slag. Het thema weerstand bespreken is voor nu even niet aan de orde. Dorien ziet op haar, toch wel vrolijke, tekening dat ze zich aanpast aan haar nogal assertieve zus. Ze slikt haar gevoel in en maakt zichzelf wijs dat het toch best wel gezellig is als ze met elkaar zijn. Door het beeld dat we voor ons zien en het bijbehorende verhaal komt duidelijk naar voren dat het uiten van onvrede voor Dorien een moeilijk punt is. We raken flink in gesprek n.a.v. de opdracht. Na afloop bedankt ze me hartelijk voor het feit dat ik haar toch de opdracht heb laten doen en dat ze veel meer inzicht heeft gekregen in haar eigen gedrag. Haar zus kan ze niet veranderen, maar ze heeft wel de wens om te werken aan een prettiger contact. Daarvoor zal Dorien haar eigen weg moeten bewandelen. Ik adviseer haar om ook thuis aan de gang te gaan met verf, krijt en kleurpotloden en beloof haar een vervolgopdracht te sturen. Als antwoord krijg ik een ja en een brede glimlach.

Wellicht ten overvloede: De namen van Robert en Dorien zijn uiteraard gefingeerd, vanwege mijn beroepsgeheim. Ook zijn sommige situaties iets gewijzigd om herkenning te voorkomen.

Wil jij ook de weg bewandelen die bij je hoort? Zet nu de eerste stap!
Bel gerust naar 072-5020844 of mail info@centrummeander.nl