Wat is jouw voorgeschiedenis?
Ik heb het grootste deel van mijn tijd in de hulpverlening gewerkt. Ik begon als leerling verpleegkundige in de psychiatrie, groepswerker en mentor, maatschappelijk werker en tenslotte therapeut. Voor mij was het vanzelfsprekend dat dit gepaard ging met het volgen van allerlei cursussen en opleidingen. Ik leerde het belang van systeemgericht werken. Kijken wat er in het systeem niet goed gaat. Wat maakt dat een bepaald probleem thuis niet opgelost kan worden? Bijvoorbeeld bij problemen in de relatie is het de snelste manier om te ontdekken wat er aan de hand is als de partner ook bij het gesprek betrokken is. In eerste instantie gaat het mij niet meteen om de inhoud, maar met name om de manier waarop er met elkaar gepraat wordt. Dat geeft mij al veel informatie.

Waarom heb je juist voor psychodynamische therapie gekozen?
In mijn periode als maatschappelijk werker zette ik me vooral in voor verbeteringen in sociale situaties en het uitdiepen van aandachtspunten in de persoonlijke omstandigheden van mensen die hulp vroegen. Meer in- en overzicht was het doel. Op een gegeven moment had ik behoefte aan andere ingangen, waardoor ik klanten nog beter zou kunnen bereiken. Mijn keuze viel op psychodynamische therapie. Dit is namelijk een therapievorm waarin de beste technieken uit diverse therapieën worden gecombineerd. Doordat er veel verschillende vormen worden ingezet hoeven mensen zich niet meer af te vragen of ze bijvoorbeeld het beste naar een EMDR-, RET-, systeem- of hypnotherapeut zouden moeten gaan. Het is er allemaal! Aan de hand van wat er ingebracht wordt werk ik met datgene wat op dat moment het meest geschikt is.

Wilde je altijd al in de hulpverlening werken?
Vanaf zeer jonge leeftijd wilde ik ‘iets’ met mensen doen. Naarmate ik ouder werd kon ik mijn wens concreter maken. Het vak blijft me tot op de dag van vandaag uitermate boeien.

Hoe is je overstap van werknemer naar ondernemer gegaan?
Als maatschappelijk werker had ik voor verschillende organisaties gewerkt en daardoor diverse interessante bedrijfsculturen leren kennen. De inhoud van mijn werk bleef echter ongeveer hetzelfde. Ik voelde dat ik toe was aan een nieuwe stap en ging de uitdaging aan om een eigen centrum op te richten. Ik was nu volledig vrij om het op mijn manier te doen. Het geven van sessies ging meteen prima. Minder vloeiend ging het aantrekken van klanten. Als werknemer werd dit altijd voor mij geregeld. Na een wat rustige start ging het gelukkig de gewenste kant op.

Wat is jouw missie?
Mijn missie is om degene die hulp vraagt te laten ervaren om echt in contact te komen met zichzelf en vervolgens met een ander. Dit vergroot het zelfvertrouwen waardoor durf en ondernemingszin de ruimte hebben om te groeien. Ik vind het iedere keer mooi en ontroerend om mee te maken dat er door de therapie veel meer saamhorigheidsgevoel ontstaat. Mensen zijn in principe niet alleen, maar verbonden met anderen.

Wat zijn de eigenschappen die een ondernemer moet hebben?
In mijn ogen is het volgende belangrijk:
Doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, veerkracht, een avontuurlijke geest, zelfvertrouwen, een positieve instelling, kunnen reflecteren, contactvaardig en toegankelijk zijn. Een aardig lijstje waar ik als ondernemer iedere dag aan kan blijven werken.

Wat zijn de voordelen van een eigen bedrijf?
Het fijne eraan is dat de totale vormgeving helemaal in mijn handen ligt. Zoals onder andere de inhoudelijke uitvoering van mijn werk en de tijd die ik eraan besteed, de samenwerking met collega therapeuten.
Schilderijen aan de muur, een zacht muziekje, een rustige inrichting zijn voor mij belangrijke ingrediënten om lekker te kunnen werken.

Kan je ook nadelen benoemen?
Ik kan praktisch geen nadelen benoemen. Ik heb er wel erg aan moeten wennen dat ik zelf voor klanten moest en moet zorgen. Dat is ook het enige punt wat naar boven komt. Ik vind het heerlijk om een eigen bedrijf te hebben en doe dat al bijna twintig jaar met veel plezier.

Hoe lang ben je ongeveer bezig geweest met de voorbereiding voor het opstarten van Meander?
In 2002 ontstond het idee om onze schuurkas een totaal andere bestemming te geven. In 2003 begonnen de plannen steeds meer vorm te krijgen. Inmiddels hadden Frans en ik diverse mensen benaderd, zoals een architect en een aannemer. Wegens personeelstekort bij de gemeente liet de goedkeuring van ons project een tijd op zich wachten. Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden. Het was niet langer agrarisch. Met grote regelmaat belde ik naar het gemeentehuis, zodat onze papieren op een gegeven moment onderuit de la werden gehaald. Dat was een bijzonder moment! In april 2004 was de verbouwing achter de rug en konden we tijdens een fantastisch openingsfeest proosten op de toekomst van Meander.

Wat was de overweging om met meerdere huurders te gaan werken?
Meander is een plek waar inspiratie en passie centraal staan. Het delen van ervaring en kennis ondersteunt en enthousiasmeert. We werken in een open en ongedwongen sfeer. Er is veel ruimte voor eigen invulling. Ik ervaar dat als zeer prettig.

Heb je tips voor een beginnende ondernemer?
Zoek een werkplek die bij je past.
Gun jezelf de tijd om je doelen echt te realiseren.
Blijf in jezelf geloven.
Benut je tijd goed, ook al heb je misschien nog weinig klanten. Er is altijd wat te doen! Netwerken, aan je website sleutelen, deskundigheidsbevordering, enzovoort.
Zorg goed voor jezelf. Het is belangrijk dat jij als hoofdverantwoordelijke zo gezond mogelijk blijft.
Houd de balans in de gaten tussen in- en ontspanning.
Blijf werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Hoe zie jij de toekomst?
Ik zie de toekomst zonnig tegemoet. Ik ga met plezier door met al mijn werkzaamheden. De laatste paar jaar heb ik meer tijd ingeruimd om blogs te schrijven. Naast het geven van sessies kan ik op deze manier, met mijn kennis en ervaring, nog meer mensen bereiken.