Waardoor raakte je geïnspireerd om samen met Margareth, in 2004, een eigen praktijk op te zetten?
In de eerste plaats hadden we achter ons huis een lege bedrijfsruimte. De bloembollen- en bolbloemenkwekerij hadden mijn broer en ik in 2000 beëindigd. Voor het eerst in mijn leven keek ik in een vrijwel blanco agenda, dus tijd genoeg om plannen te maken. Ten tweede speelde Margareth met het idee om ergens in Alkmaar ruimte huren om samen met andere therapeuten in een Holistisch Centrum te werken. Na diverse banen in de hulpverlening wilde ze graag een eigen bedrijf starten. Vervolgens had ik inmiddels mijn diploma’s sport- en shiatsumassage gehaald en was aan het masseren op onze studeerkamer. In eerste instantie behandelde ik alleen wielrenners, want daarmee was mijn ‘carrière’ als masseur gestart. Ik begon het steeds drukker te krijgen. De studeerkamer was populair, ook bij mijn twee zonen. Er moest iets gebeuren! Het idee ontstond toen om zelf een sfeervol Holistisch Centrum neer te zetten. Onze schuurkas onderging een flinke metamorfose. Margareth en ik zetten vanaf dat tijdstip Meander op de kaart.

Hoe kwam je erbij om te gaan masseren?
Thijs, onze oudste zoon, heeft een jaar of zes intensief aan wielrennen gedaan. Door zijn ploegleider werd ik gevraagd om tijdens de wedstrijden hand- en spandiensten te verrichten. Waarom ook niet? Zoals ik al eerder zei zat ik, in 2000, voor het eerst van mijn leven ruim in mijn tijd. Bij een belangrijke wedstrijd viel de masseur uit vanwege ziekte. De vraag was: ‘Frans je doet al van alles, maar kan je ook masseren?’ Ik keek eens naar mijn handen en zei: ‘Mijn handen zijn gespierd, sterk en nogal groot uitgevallen, maar masseren hebben ze nog nooit gedaan.’ Op aanwijzingen van de wielrenners, die nogal vertrouwd waren met allerlei massagegrepen, ben ik aan de gang gegaan. Ze waren zeer tevreden met mijn verrichtingen en konden niet geloven dat het voor mij onbekend terrein was. Hun enthousiasme stimuleerde mij om de diploma’s sport- en shiatsumassage te halen. Daarnaast heb ik nog gestudeerd voor manuele lymfedrainage, blessurepreventie, kinesiotaping en voetreflexmassage. Ook bezocht ik jarenlang studieavonden bij het NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage).

Kun je omschrijven wat het werk met je doet na zoveel jaar?
Ik was gewend aan het ondernemerschap, samen met mijn broer en een aantal medewerkers. Toch was het masseur zijn even een omwenteling. Bollen en bloemen is natuurlijk toch een hele andere tak van sport. Het directe contact met klanten spreekt me erg aan. Tevens de waardering die ik ondervind doordat ik klachten middels preventief werk vaak kan voorkomen en bij acute klachten pijn kan verlichten of opheffen. De zingeving in dit werk doet me goed!

Is je werkwijze veranderd in de loop van de tijd?
Mijn manier van werken is niet zoveel gewijzigd, maar door mijn jarenlange ervaring heb ik veel meer inzicht gekregen in het genezingsproces bij een aandoening.

Heb je naast nieuwe mensen een vaste club klanten?
Ik vind het heel bijzonder dat ik een groep mensen mag begeleiden die ik al vanaf het begin in behandeling heb. Daarnaast melden nieuwe klanten zich met een bepaalde regelmaat. Uiteraard zit er ook wat natuurlijk verloop in en dat is ook prima.

Hoe is de verhouding tussen acute problemen en preventief werk?
Over het algemeen komen mensen met klachten binnen en beseffen dan dat door regelmatig onderhoud eventuele terugkerende klachten milder worden of helemaal verdwijnen.

Wat zijn doorgaans de meest voorkomende klachten in jouw praktijk?
Nek-en schouderklachten komen heel veel voor, vaak veroorzaakt door ongetrainde spiergroepen en overbelasting. Ook psychische factoren, zoals werken onder veel druk en spanning, kunnen hieraan bijdragen.

Waarom heb je naast sportmassage ook voor shiatsumassage gekozen?
Degene die sportmassage gaf had ook een passie voor shiatsumassage. Het maakte mij nieuwsgierig. Nadat ik er meer over te horen kreeg, sloeg het enthousiasme over en blijkt het in de praktijk een zeer interessante aanvulling te zijn.

Hoe kunnen mensen het makkelijkst een afspraak met je maken?
Via de site van Massagepraktijk Limmen kan je heel makkelijk online boeken. Je hebt de keuze uit twee masseurs.

Laat jij jezelf ook met een bepaalde regelmaat masseren?
Jazeker, gemiddeld eens in de twee weken. Ik voel me daar heel goed bij. Voor mijn werk is het trouwens ook noodzakelijk om in een goede conditie te blijven, vrij van spanning en pijn. Ik zie om me heen dat het regelmatig voorkomt dat masseurs afhaken vanwege klachten in pols, elleboog, nek en schouder. Uiteraard wil ik dat voorkomen. Tot nu toe is het me gelukkig nooit overkomen dat ik afspraken moest afzeggen vanwege genoemde aandachtspunten.

Hoe lang duurt een massage?
Over het algemeen heb ik een uur nodig. Ik werk een half uur bij een aandoening die een frequente behandeling vereist b.v. bij spit, nek-en schouderklachten. Klanten komen dan ook vaker terug. Bij ischias twee keer in de week, zo lang de klacht duurt.

Geef je wel eens ‘huiswerk’ mee?
Huiswerk is een groot woord. Ik geef af en toe gezondheidsadviezen. Mensen drinken soms te weinig water, hebben een verkeerde houding, nemen te weinig rust enzovoort. Naar aanleiding van bepaalde klachten ontstaan er vaak inzichtgevende gesprekken.

Waarin onderscheid jij je van andere sportmasseurs?
Doordat ik kennis heb van de meridianenleer kan ik snel klachtgericht werken. Het werken met zowel sport- als shiatsumassage vind ik absoluut een meerwaarde hebben.

Hoe kijk je naar de toekomst?
Mijn enthousiasme voor het vak is onverminderd groot en het contact met mijn klanten ervaar ik als zeer plezierig. Verder is het fijn om collega therapeuten om me heen te hebben. Belangrijk voor de gezelligheid, maar zeker ook qua uitwisseling van ons vakgebied. Voorlopig zet ik dus mijn werk met veel plezier voort.

Wil jij ook werken aan het soepel maken en houden van je lijf?
Kijk dan voor info op www.centrummeander.nl en boek een massage!