Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met yoga?
Ik was 22 jaar en in de sportschool waar ik werkte werd bodybalance gegeven. Dat is een combinatie van Tai Chi, Yoga en Pilates. Ik had vele jaren van schaatsen en fietsen achter de rug. Voor mij een hele andere manier van omgaan met mijn lichaam.

Wat pakte je nu zo dat je er na vele jaren nog mee bezig bent?
Tijdens de sporten die ik beoefende was ik gewend om heel hard te trainen en af te zien. Dat gaf mij een lekker gevoel. Bij yoga hoefde ik me niet op die manier in te spannen, maar het prettige gevoel was er wel meteen. Ik vond het heel verrassend, ook omdat het veel subtieler en fijner was. Het gaf me rust, kalmte en geestelijke sterkte. Ik verlangde naar meer…..

Wat voor effect heeft yoga op je dagelijks leven?
Het geeft me meer plezier in mijn leven. Mijn ervaring is dat alles lichter en speelser wordt. Ik heb geleerd om naar mijn intuïtie te luisteren. Voor die tijd zat ik meer in mijn hoofd. Ik was veel met anderen bezig. Nu ontdek ik steeds waar ik zelf een klik mee heb. Het heeft me heel veel gebracht. Ik ben meer gefocust, bezield, voldaan. Mijn leven heeft echt meer zin gekregen. Voor de yoga was ik aan het zoeken waarvoor ik in de wieg gelegd was, daarna wist ik dat ik voor altijd met yoga verbonden wilde zijn. Het door willen geven is sterk aanwezig. Ik wil een platform bieden voor anderen zodat ze kennis op kunnen doen. Ik heb door beoefening de tools in handen om mezelf te helpen, waardoor ik ook het plezier heb ontdekt om anderen daarbij te begeleiden.

Noem eens je leermeesters en wát heb je specifiek bij ieder van hen geleerd?
Dat zijn diverse mensen geweest. Ik begon op de sportschool waar ik zelf werkte. Dat was de introductie. Daar werd al gezegd dat ik in de toekomst zelf les moest gaan geven, aangezien ik snel feeling had met de stof. Ik volgde de lessen heel graag en bleef enthousiast en leergierig. Door Iyengar yoga is mijn yogahart meer in vuur en vlam gezet. Ik kreeg steeds meer honger naar het spirituele. Ik ben vervolgens Raja yoga gaan beoefenen. Daar ontdekte ik o.a. dat ik op een natuurlijke manier sturing kan geven aan mijn eigen leven. Hoe prettig is het om te creëren?! Ik leerde om tijd voor mezelf te nemen en om echt naar mezelf te luisteren. Daardoor kreeg mijn leven meer waarde. Tot op de dag van vandaag ben ik met deze vorm van yoga bezig.

Waarom geef je speciaal Raja Yoga?
Mijn klik met deze vorm is gewoon het sterkst. Mensen die zin hebben om stevig aan zichzelf te werken, zoals ikzelf, hebben met Raja Yoga een uitstekend middel in handen.

Wat maakt voor jou het lesgeven zo interessant?
Iets wat voor mij zo helder en krachtig aanvoelt deel ik heel graag met anderen. Ik gun het iedereen, die daar voor open staat. Het doet me goed om te zien en te voelen dat andere mensen daar plezier aan beleven. Ik blijf mezelf ontwikkelen in het lesgeven en sleutel steeds aan wat ik de beste vorm van overdracht vind.

Kun je je stijl omschrijven, hoe herken ik jou?
Ik heb een CIOS achtergrond en ben heel praktisch ingesteld. Uiteraard bied ik ook een stuk theorie aan. Ik vind het belangrijk dat alles goed te begrijpen is. Voor het dagelijks leven geef ik aanwijzingen voor beoefening.

Wat voor type leerlingen krijg je?
Daarover kan ik kort zijn. Dat zijn diegenen die bereid zijn om zich persoonlijk te ontwikkelen.

Zijn er voorwaarden aan verbonden om van jou les te krijgen?
In een intake kijk ik hoe de bereidheid is om zich te committeren voor veertig lessen, dus een jaar lang yogales. Belangrijk is ook of geïnteresseerden er klaar voor zijn.

Hoe lang (qua duur) blijven mensen gemiddeld jouw lessen volgen?
Tussen de twee en drie jaar. Het is heel divers. Er zijn ook ‘uitschieters’ bij van vijf jaar.

Heb je nog gerichte oefeningen voor mensen in de huidige Coronatijd?
In ieder geval genoeg bewegen, zodat het weerstandsvermogen nog meer opgebouwd kan worden. Voor de gevorderden onder ons de volgende oefening: Surya bedhana prana yama. Een manier om het virus zo veel mogelijk te verdrijven.

Wat zijn je toekomstplannen?
Die zijn er volop! Ik wil naast mijn jaartrainingen workshops en cursussen aanbieden. Bepaalde onderwerpen worden extra belicht. Iedereen die zich aangesproken voelt kan hieraan meedoen. Het is een extra aanbod om mensen bij te staan in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb er veel zin in jij ook?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over Thijs, ga dan naar zijn website rajayogalimmen.nl