Waardoor raakte je geïnspireerd om leefstijlcoach te worden?
Ik ben opgeleid als verpleegkundige en doe dit werk al vele jaren. In 2008 zijn we in het ziekenhuis waar ik werk flink aan de gang gegaan met secundaire preventie. Het was de bedoeling om in 4 tot 6 gesprekken een stuk gedragsverandering te bewerkstelligen. Helaas is dit, vanwege bezuinigingsmaatregelen, teruggebracht naar 1 gesprek. Hierna kunnen mensen terecht bij de huisarts. Dit wordt wisselend opgepakt, dat vind ik een gemiste kans. In 2017 ben ik dan ook voor mezelf begonnen, vanuit de behoefte om een geheel eigen bijdrage te leveren aan het hele preventietraject. Ik begon vanuit huis en vanaf 2018, als tweede locatie, ook in Holistisch Gezondheidscentrum Meander.

Hoe komt het dat er op dit moment zo veel belangstelling is voor leefstijlcoaching? Verwacht je dat deze hype een trend wordt of misschien al is geworden?
Het is heel goed nieuws dat er meer aandacht is voor het onderwerp gezondheid. Mensen aanspreken op eigen verantwoordelijkheid, daar waar dat mogelijk is. Je kunt pillen voorschrijven, b.v. bij een te hoog cholesterolgehalte, maar het is effectiever om naar de onderliggende zaken te kijken. Wat kan de oorzaak zijn van een bepaalde kwaal? Gelukkig zijn steeds meer artsen zich bewust van deze verandering van denken. Bij slaapapneu o.a. kunnen apparaten ingezet worden om de gevolgen van deze aandoening te verlichten, maar door een wijziging in leefstijl kan dit stukje techniek in een aantal gevallen overbodig zijn. Minder kosten, verbetering en verhoging van de persoonlijke kwaliteit van leven. De belangstelling voor leefstijlcoaching zie ik zeker niet verdwijnen, waarmee de hype absoluut een trend is geworden!

Hoe word je leefstijl- of lifestylecoach?
Ik heb een opleiding van een jaar gevolgd, waarmee ik niet wil zeggen dat ik dan klaar zou zijn. Er valt zoveel te leren. Als ik alleen al denk aan voeding, er is niet één waarheid. Op de hoogte blijven van kennis hieromtrent is belangrijk. Mijn kennis als verpleegkundige komt uiteraard zeer goed van pas. Zo heb ik me in het verleden intensief verdiept in neurologie, ben gespecialiseerd verpleegkundige in hart- en vaatziekten. Verder heb ik orthomoleculaire cursussen gedaan en pasgeleden rondde ik de opleiding hypnotherapie af. Ik ben nieuwsgierig en leergierig en blijf nog wel even doorstuderen.

Wat vind je van de zin ‘dat gezondheid meer is dan alléén de afwezigheid van ziekte of gebreken?
Zo lang er niets gebeurt qua ziekte en ongemak, kan het een idee geven dat ‘het’ je deur voorbijgaat. Dus geen stempel ziek erop, maar wel die van gezond? Hoe zit het b.v. met je energiehuishouding, je gewicht, je slaappatroon en/of je mentale gesteldheid? Door hier aandacht aan te besteden kan je je kwaliteit van leven flink verhogen en in een aantal gevallen voorkomen dat je daadwerkelijk ziek wordt.

Wat voor soort cliënten krijg je zoal?
Mensen die nieuwsgierig zijn hoe zij zelf en samen met mij aan hun eigen gezondheid kunnen werken. Ik geef b.v. cursussen fit en vitaal en doe aan mindful cycling. Wat dit laatste betreft valt op dat daar voornamelijk mannelijke ondernemers aan deelnemen. Via een sportieve ingang, namelijk mountainbiken, tussendoor werken aan persoonlijke ontwikkeling. B.v. iemand die zich vaak onzeker voelt de leiding laten nemen in de fietsgroep, persoonlijke sterke punten laten opnoemen. Ik zoek steeds naar manieren die aanslaan bij mijn diverse doelgroepen.

Hoe is de verhouding man-vrouw. Met andere woorden heb je evenveel mannelijke- als vrouwelijke cliënten?
Tot nu toe is het fifty-fifty.

Wanneer ga je niet met mensen in zee?
Mensen die onvoldoende gemotiveerd zijn en/of te weinig eigen verantwoordelijkheid dragen.

Wat is het verschil tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach?
Een vitaliteitscoach gaat een stapje verder. Wil je niet alleen je leefstijl een gezonde boost geven, maar ook je mentale en emotionele welzijn verbeteren of vergroten dan ben je bij een vitaliteitscoach precies op je plek. Ik doe beide, werk integraal. Ik vind dat je dit ook niet los kunt zien.

Wat staat centraal in het coaching traject? Kan het verleden ook ‘opgelost’ worden?
Het streven is er zoveel mogelijk op gericht dat een bepaald gedrag in de gewenste richting verandert. Daarbij is de intrinsieke motivatie van de cliënt van grote waarde. Er kunnen dan belangrijke stappen worden gezet. Het verleden ‘oplossen’ is niet zo zeer aan de orde. Het gaat erom dat mensen weer zelfstandig verder kunnen, nu en in de toekomst.

Verwijs je wel eens door bij zware problematiek?
Dat gebeurt zeker. Ik heb een netwerk om me heen, waardoor ik mensen gericht kan doorverwijzen.

Hoe lang duurt een coachgesprek?
Een uur tot anderhalf uur. Ik werk zowel life als online.

Ben je ook aan verandering toe en wil je graag meer gezondheid toelaten in je leven? Ga dan naar Anita’s website www.leefstyle.nl