Wat maakt dat je gekozen hebt voor yoga en meditatie?
Lang geleden volgde ik zelf yogalessen en meditatie. De sfeer, de mensen, de creativiteit van diverse soorten yoga spraken mij heel erg aan. Ik werd fitter, vitaler en blijer. Ik merkte dat ik me steeds beter ging voelen. Ik was en ben blijvend enthousiast. Mijn goede ervaringen wil ik graag delen.

Wat wil je doorgeven aan mensen die jouw lessen volgen? Wat is jouw missie?
Veel mensen zitten in hun hoofd en hebben weinig contact met hun lichaam. Ik breng ze in eerste instantie lichaamsbewustzijn bij. Hoe is het b.v. om je grote teen te voelen? Door meer in het gevoel te komen kan alles meer stromen, de energievoorraad wordt een stuk groter. Door hier veel aandacht aan te geven gaat het lijf zich steeds lekkerder voelen. Van daaruit rolt het verder. Lichaam en geest werken samen, waardoor mensen psychisch ook progressie maken. Er ontstaat meer rust, meer evenwicht, een voldaan gevoel.

Bied je diverse vormen van yoga aan?
Ik combineer Hatha Yoga met Raja Yoga. Je zou het Hatha yoga plus kunnen noemen. De oefeningen (asanas) vallen onder Hatha. Het accent ligt op fysieke houdingen en de ademhaling, De leer die we in de lessen volgen heet Raja. Het laatstgenoemde is de meest oorspronkelijke en volledige vorm van Yoga. Het zorgt voor een verbetering op alle onderdelen van het leven. Fysiek, emotioneel en mentaal. Mensen voelen dat ze in ontwikkeling gaan. Er vindt dus een verdieping plaats door toevoeging van verschillende meditatievormen en de filosofische achtergronden van yoga.

Waarin onderscheid jij je van andere yogadocenten? Waarom kiezen mensen voor jou?
Raja Yoga wordt niet op veel plekken aangeboden. Dus mensen kunnen voor mij kiezen op grond van de stof, de inhoud dus. Ik breng mijn jarenlange ervaring met yoga mee en geef mensen veel persoonlijke aandacht. Daarom kies ik er voor om de groepsgrootte op maximaal 15 personen te houden. Ik vind het ook belangrijk dat mensen het een en ander kunnen uitwisselen tijdens de les.

Naast bovenstaande activiteiten heb je ook praktijk de Huidspiegel. Hoe is dit ontstaan?
Ik heb zelf vroeger jarenlang huidproblemen gehad. Allerlei dingen uitgeprobeerd, maar niets hielp. Op een gegeven moment belandde ik bij een huidtherapeut. Ik raakte na een aantal behandelingen van mijn acne af. Ik was superblij dat mijn huid er weer prachtig uitzag. Mijn interesse voor dit vak was gewekt. Het zaadje was zeker gezaaid.

Steeds meer mensen zoeken tegenwoordig hun toevlucht in plastische chirurgie. Wat vind je van deze ontwikkeling?
Het is natuurlijk in eerste instantie aan een ieder om dit te bepalen. Als therapeut die natuurlijke middelen gebruikt en holistisch werkt vind ik het geen goede ontwikkeling. Het zegt mij ook veel over het doorgaans lage zelfbeeld (uitzonderingen daargelaten) dat mensen van zichzelf hebben. Dat verhelp je niet met het snijden in een gezond lichaam.

Holisme en natuurlijke producten zijn kernwoorden in jouw werk. Hoe kan dit gezien worden?
Van een paramedische werkwijze ben ik in de loop van de tijd veel meer holistisch gaan werken. Ik kijk naar het totaalplaatje. Ik zie de samenhang van diverse klachten en kan door middel van b.v. healing op energetisch niveau de blokkades in het lichaam vinden en deze proberen op te heffen. Ik ben steeds meer bewust geraakt van de energie die ik in mijn handen voel. Energetisch behandelen wordt ook wel magnetiseren genoemd. Het is niets minder dan het overbrengen van universele energie die via mij naar de ander gaat. Doordat ik holistisch werk worden er fysieke, mentale en emotionele veranderingen tot stand gebracht. Het gebruik van natuurlijke producten past in dit geheel. De huid verdraagt deze veel beter dan de conventionele schoonheidsmiddelen.

Wat voor opleiding heb je gehad om op het punt te komen waar je nu staat?
Eerst heb ik de opleiding voor schoonheidsspecialiste gevolgd, meteen doorgegaan naar die voor huidtherapeut. Hierna diverse andere opleidingen en cursussen, zoals o.a. de studie voor orthomoleculair therapeut, magnetiseur en kinesioloog. De kennis die ik vergaard heb in de loop van de tijd integreer ik in mijn behandeling.

Zijn mensen zich over het algemeen bewust dat hun huid ze wat te vertellen heeft?
Tegenwoordig hebben steeds meer mensen dit besef. Er wordt vaker over gepraat, er is veel meer informatie in vergelijking met vroeger en mensen gaan eerder naar een therapeut.

Je werkt ook met kinesiologie. Hoe is dit op je pad gekomen?
Tijdens de studie voor orthomoleculair therapeut raakte ik enthousiast door een medestudent die veel belangstelling had voor kinesiologie. Kinesiologie is een therapeutische manier van werken, waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten. De bedoeling is dat er uitgezocht wordt waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld. Ik vind het fijn dat ik via diverse invalshoeken aan datgene kan werken wat er speelt bij mijn klant.

Wat kunnen mensen verwachten als ze een healingsessie bij jou boeken?
Ze treffen een sfeervolle, warme omgeving. Soms werk ik in stilte, af en toe met zachte muziek. Ik stem me af op degene die op de bank ligt. Ik werk onder andere met klankschalen, affirmaties (een positieve boodschap die het onderbewustzijn beïnvloed) , stenen, massage. Van tevoren is er geen kant en klaar plan. Wat nodig is hangt af van de persoon. Kleding kan gewoon aangehouden worden.

Wat zijn jouw ideeën voor de toekomst?
Ik laat mijn intuïtie de weg wijzen, maar geleidelijk aan zal er steeds meer accent komen op het geven van healing in welke vorm dan ook.
Meer weten? Ga dan naar www.dehuidspiegel.nl en/of www.rajayogalimmen.nl