Wanneer raakte je voor het eerst geïnteresseerd in het werk wat je nu doet?
Lang geleden werkte ik bij een bank, waar ik allerlei cursussen deed die met beleggen te maken hadden. Ik las in die tijd een boek met de titel ‘Market Wizzard’. Hierin kwam een hypnotherapeut naar voren die beleggers in behandeling had. Het bleek dat deze, vaak succesvolle, mensen in hun werk soms onverantwoorde risico’s namen. Het onderbewuste kan namelijk een rol spelen in het nemen van overmatig risico en het creëren van verlies. Door met het onbewuste te gaan werken kan deze handelswijze beïnvloed worden.
Ik wilde heel graag meer weten over dit fascinerende gegeven. Kort daarop zag ik een advertentie in de krant met de naam van een instituut die o.a. de opleiding hypnotherapie aanbood.

Wat heb je meegenomen uit de periode dat je bij de bank werkte?
Op deze werkplek heerste een hele goede sfeer. Er was openheid, directheid. Ik wist waar ik aan toe was. Ik heb dat als heel fijn ervaren en zie het als belangrijke ingrediënten in mijn werk.

Waarom heb je de keuze gemaakt voor hypnotherapie en EMDR? Wat trok jou daarin aan?
Het intrigeert me. Beide zijn confronterend en krachtig. Bij hypnotherapie wordt door middel van trance onderliggende problemen naar boven gehaald, zodat onverwerkte emoties bewust gemaakt en verwerkt kunnen worden.
EMDR is een revolutionaire methode, die in eerste instantie alleen ingezet werd voor trauma’s. Onderzoek heeft aangetoond dat deze methode ook in brede zin gebruikt kan worden zoals o.a. bij angsten, depressies. Door stimulatie van de beide hersenhelften, via oogbeweging, is er sprake van een versnelde informatieverwerking. Blokkades worden opgeruimd, zowel op fysiek als op emotioneel gebied.

In hypnotherapie wordt dus gebruik gemaakt van trance. In hoeverre is je klant zich bewust van alles wat er gebeurt?
Je kunt het vergelijken met op de bank zitten of liggen terwijl je naar een hele spannende film kijkt. Je bent één met de film, terwijl je toch allerlei dingen kunt waarnemen (een bel die gaat, een hard toeterende auto). Na afloop van de film kun je je alles herinneren wat voorbij gekomen is.

Wat voor effect heeft EMDR? Is het blijvend?
Het mooie van EMDR is dat het een hele effectieve methode is. Het brein weet het allemaal heel goed. Datgene wat geneutraliseerd is, dat blijft.

Wat maakt het vak zo boeiend voor jou?
Het mooie is dat ik sterk in verbinding sta met de puurheid van mensen. Hun angst, verdriet, boosheid, blijheid en kracht. Het geeft veel voldoening om hier getuige van te mogen zijn.

Waarin onderscheid jij je van andere therapeuten die hetzelfde aanbieden?
Heel veel collega’s ervaar ik als deskundig en ervaren. Iedereen heeft zijn specialiteit. Zo kan ik me b.v. heel snel en diep afstemmen op mijn klant, waardoor ik al vrij vlug weet waar het werkelijk over gaat.

Is je werkwijze veranderd in de loop van de tijd?
Ik blijf me voortdurend bijscholen, zodat ik op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen. Deze probeer ik uit en als dat in mijn lijn ligt pas ik ze toe.

Je geeft ook mindfulness. Wat is de meerwaarde van mindfulness ten opzichte van andere technieken?
Mindfulness gaat heel erg over het accepteren dat onprettige gevoelens gewoon bij het leven horen en dat deze er mogen zijn. Leven in het hier en nu.

Met welke klachten komen cliënten bij jou?
Mensen komen met de meest uiteenlopende klachten bij mij. Dat brede scala vind ik ook aantrekkelijk om mee te werken. Sommige zijn al jaren in therapie geweest en sommige komen voor het eerst.

Hoe kunnen mensen de weg naar jou vinden?
Ik krijg veel mensen via via en internet is natuurlijk ook een belangrijke bron.

Wat is voor jou de reden om zelfstandig te werken in een holistisch centrum met meerdere therapeuten?
Ik heb ervaren dat ik in mijn eentje niet zo floreer. Ik vind het veel prettiger om in een team te werken. Het is fijn om met elkaar te kunnen sparren en gebruik te maken van elkaars expertise. Ook maak ik gebruik van de mogelijkheid om tussen de middag onder begeleiding te mediteren. Erg plezierig dat dit aangeboden wordt.

Hoe kijk je vaktechnisch naar de toekomst?
Online is er een gevarieerd aanbod. Zeker goed dat het er is, toch werk ik het liefste life met mijn cliënten. Ik krijg dan wat meer informatie mee, met name op intuïtief vlak. Ik vind het interessant om mee te maken dat er steeds meer mensen zich bezig houden met hun eigen ontwikkeling. Het accent ligt tegenwoordig minder op kennis alleen. Het gaat dieper. De nadruk ligt meer op de kwaliteit van leven. Werken is prima, maar het leven bestaat niet alleen uit werken. Het is mooi dat ik daaraan, als therapeut, mijn bijdrage kan leveren.
Wil jij ook een lichter en aangenamer leven? Ga dan naar http://www.hypnotherapienoordholland.nl voor meer informatie.